Goveda Murrah izuzetno cijenjena u Indiji | Ekonomist

Goveda Murrah izuzetno cijenjena u Indiji

Indija, jedan od najvećih svjetskih proizvođača mlijeka, uključila se u promociju goveda Murrah.

Količinu mlijeka sada želi dodatno da poveća uz pomoć goveda vrste Murrah, koja inače daju i do deset puta više mlijeka od drugih vrsta, javlja reporter Al Jazeere Faiz Jamil.

Govedo vrste Murrah izuzetno je cijenjeno zbog dugovječnosti i snage. Neki uzgajivači najviše zarađuju od rasploda. “Ovo je izvanredno govedo. Za svako njegovo tele zaradim više od 2.000 dolara, dok se druga telad prodaju za manje od 200 dolara”, kaže stočar Karamvir Singh.

Osim na prodaji teladi, Singh zarađuje i na prodaji sjemena, 475 dolara po mililitru. Izgradio je krug stalnih mušterija. “Poslije oplodnje ovim sjemenom, rađaju se velika goveda koja daju mnogo mlijeka. Telad su im takođe dobra, dobro se prodaju”, kaže Singh.

Država je prepoznala potencijal goveda Murrah u stočarstvu, pogotovo u proizvodnji mlijeka, i uključila se u promociju te životinje.

Izvor: Al Jazeera

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top