Gorenju za cijelu godinu 100.000€ | Ekonomist

Gorenju za cijelu godinu 100.000€

Ljubljana — Slovenačko Gorenje ostvarilo je prošle godine prihod od 1,24 milijarde eura, dobit iz poslovanja (EBIDTA) od 40 miliona eura i neto dobit oko 100.000 eura.

Iako je to znatno bolje nego u 2013. godini, očekivanja ipak nisu ispunjena zbog pada prodaje na ruskom i ukrajinskom tržištu u lanjskom posljednjem kvartalu, kažu u tom koncernu.

“Poslovanje su obilježile zahtjevne i neisvjesne prilike u Ukrajini i Rusiji, a posljednji kvartal i pad prodaje uz deprecijaciju ruske rublje”, objavilo je Gorenje na sajtu Ljubljanske berze, uz ocjenu da će prilike na tim tržištima uticati i na poslovni rezultat u ovoj godini, prenosi Seebiz.

Zbog takvih poslovnih okolnosti, poslovnim planom Gorenja za ovu godinu predviđen je prihod od 1,22 milijarde eura, ili 20 miliona eura manje nego lani.

Planirano smanjenje prihoda ponajviše je uzrokovano očekivanim smanjenjem rasta prodaje na ruskom tržištu, što će biti prvi put nakon deset godina uzastopnog rasta.

 

Izvor: Seebiz
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top