Gorenje u gubitku 37,3 miliona eura | Ekonomist

Gorenje u gubitku 37,3 miliona eura

Grupa Gorenje lani je zabilježila čisti gubitak od 37,3 miliona eura, uz prihod od prodaje od 1,184 milijarde eura, što je 1,7 odsto manje nego u prethodnoj godini, objavio je u ponedjeljak slovenački koncern koji je 2018. prešao u vlasništvo kineskog Hisensea.

Kako je Gorenje navelo u saopštenju za javnost, na negativan poslovni rezultat djelovali su u prvom redu procesi povezani s neizvjesnošću oko strateškog postupka traženja novog vlasnika, što je smanjilo pozitivnu dinamiku poslovanja iz prve polovine prošle godine.

– Kupci i dobavljači bili su u neizvjesnosti u vezi buduće uloge Gorenja u grupi Hisense, što su iskoristili naši konkurenti. Da bismo sačuvali stabilne tržišne udjele na svim ključnim tržištima, bili smo primorani na veće komercijalne investicije kako bi zadržali prisutnost u distribucionim kanalima, a našim partnerima garantovali dodatne podsticaje – saopšteno je iz kompanije, prenose agencije.

Rast prodaje i prihoda Gorenje je lani zabilježilo u istočnoj i srednjoj Evropi, dok je prodaja kućanskih aparata na tržištu zapadne Evrope pala 6,4 posto.

U koncernu u rezimeu lanjske poslovne godine najavljuju očekivanje da će tržišni položaj ove godine popraviti uvođenjem novih aparata, među ostalim štednjaka i nove generacije perilica, prenosi Poslovni dnevnik.

Uvažavajući integracione procese sa grupom Hisense i njene planove, zajednički je cilj u ovoj godini povećati prodaju i prepoznatljivost brenda Gorenje na tržištima Tajlanda, Vijetnama, Čilea, Brazila, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Saudijske Arabije i Južne Afrike, navelo je Gorenje u saopštenju za javnost.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top