“Gorenje” kineskoj grupi Hisense

Slovenački proizvođač aparata za domaćinstvo Gorenje, koji ima i tri fabrike u Srbiji, izabrao je za strateškog partnera kinesku grupu Hisense.

Ta kompanija je ponudila 12 evra po akciji za većinski udio u kompaniji od 50 odsto plus jedna akcija.

Kako javlja slovenačka agencija STA, uprava Gorenja je saopštila da je između tri ponude koje su stigle do utorka, 8. maja, izabrala Hisense koji je dao najvišu ponudu.

Ova vijest je danas izazvala strelovit skok vrijednosti akcija Gorenja na Ljubljanskoj berzi od 65,44 odsto, na 11,25 evra u odnosu na juče.

Na osnovu broja postojećih akcija Gorenja krajem marta, Hisense će, prema računici STA, platiti udio od 50 odsto plus jedna akcija u slovenačkoj kompaniji više od 146,5 miliona evra.

Prema ponuđenoj cijeni od 12 evra, ukupna tržišna kapitalizacija slovenačkog koncerna iznosila bi 293 miliona evra.

Prema nezvaničnim informacijama časopisa Finance, tri kineske firme – Haier, Hefei Meiling i Hisense – dostavile su ponude za preuzimanje. Kako tvrdi Finance, drugu najbolju ponudu dao je Haier, u iznosu od 10 evra po akciji.

Postupak izbora strateškog partnera počeo je formalno u februaru ove godine, a konsultant Gorenja, kompanija “Rotšild & Co” je prije toga stupila u kontakt s brojnim međunarodnim kompanijama i ispitala mogućnosti povezivanja Gorenja s nekim od velikih igrača.

Poslovni dnevnik prenosi, pozivajući se na slovenačke medije, da analitičari u Sloveniji kažu da je ponuda Kineza iznenađujuće visoka i da je uglavnom rezultat njihovog interesa za tržište EU, ali da nije izvjesno da li će uslov o prodaji najmanje polovine akcija biti ispunjen s obzirom na procjene o važnosti za nacionalnu ekonomiju koncerna iz Velenja koji zapošljava veliki broj ljudi i jedan je od glavnih izvoznika.

Zato smatraju da zaključivanje posla nije tako izvjesno kako se trenutno čini. Gorenje je lani ostvarilo prihod od 1,31 milijarde evra, što je četiri odsto više nego prethodne godine, dok je neto dobit iznosila 1,2 miliona evra, a za ovu godinu planira povećanje prodaje za deset posto.


Izvor: B92

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top