Google, Twitter i FB ne poštuju zahtjeve poslovanja u Rusiji | Ekonomist

Google, Twitter i FB ne poštuju zahtjeve poslovanja u Rusiji

Šef ruskog Roskomnadzora, Aleksandar Žarov zatražio je od Fejsbuka, Tvitera i Gugla da poštuju zahtjeve ruskog zakonodavsta.

On je podsjetio da se mogu suočiti sa sankcijama ako nastave “nezakonite radnje” u Rusiji. Radi se o kazni i blokiranju stranica s protivpravnim informacijama, prenio je Tas.

Ranije je zamjenik šefa Roskomnadzora (Federalne službe za nadzor u oblasti veze, informacionih tehnologija i masovnih komunikacija) Maksim Ksenzov u svom dopisu Guglu, Fejsbuku i Tviteru ukazao da te kompanije ne poštuju zahtjeve ruskog zakona o blogerima (kako se obično nazivaju izmjene i dopune zakona O informacijama, informacionim tehnologijama i zaštiti informacija).

Te kompanije nisu dostavile tražene podatke o dnevnoj posjećenosti njihovih stranica, kao ni podatke koji omogućavaju da se identifikuju vlasnici naloga koje dnevno posjeti više od 3.000 ljudi.

U svojim dopisima Ksenzov je takođe ukazivao da, ako kompanije ne uklone sa svojih sajtova “informacije koje sadrže pozive na masovne nerede i učešće u ekstremističkim aktivnosti” i učešće u nedozvoljenim javnim događajima, Roskomnadzor će biti prinuđen da “ograniči pristup informacionim resursima na kojima su postavljene takve informacije”.

Služba je više puta obavještavala tri firme o prisustvu takvih informacija na njihovim sajtovima.

Izvor: Svet
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top