Google širi poslovanje na umrežavanje pametnih uređaja u domaćinstvu | Ekonomist

Google širi poslovanje na umrežavanje pametnih uređaja u domaćinstvu

 Američki softverski div Google proširio je poslovanje u segmentu umrežavanja ‘pametnih’ uređaja u kućanstvu, najavljujući saradnju s proizvođačem mrežne opreme TP-LINK-om na proizvodnji uređaja za bežični pristup Internetu.

Prije nekoliko dana Google je iz temelja preusmjerio poslovanje, odvojivši temeljne aktivnosti oglašavanja na Internetu od novih projekata poput proizvodnje automobila na automatsko upravljanje i pametnih uređaja u domaćinstvu, poput sistema za regulaciju temperature.

Prošle godine su za 3,2 milijarde dolara kupili proizvođača ‘pametnih’ termostata Nest kako bi predvodili inovacije u segmentu umrežavanja kućanskih uređaja i njihova povezivanja s mrežama za distribuciju električne energije. U srijedu su predstavili ruter za bežični pristup Internetu koji bi korisnicima trebao da omogući da sami odrede brzinu pristupa pojedinog ‘pametnog’ kućanskog uređaja. Proizvodiće ga TP-LINK, a kao mogući drugi partner u bilješci na blogu naveden je i ASUS.

Prema junskim procjenama savjetodavne kompanije International Data Corp, vrijednost svjetskog tržišta opreme za povezivanje umreženih kućanskih aparata s Internetom trebala bi se do 2020. gotovo ustrostručiti, na 1.700 milijardi dolara.

Tehnološke kompanije poput Intela, Cisco Systemsa i Samsung Electronicsa i telekomunikacijski divovi Vodafone i Verizon već su objavili da domaćinstva s uređajima priključenim na Internet značajnim generatorima budućih prihoda.

Google pak namjerava da proširi pristup Internetu između ostalog i putem Projekta Loon, u sklopu kojeg šalje balone 20 kilometara iznad površine Zemlje kako bi osigurao priključivanje i ruralnim i nepristupačnim regijama, napominje Reuters.

Izvoz:

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top