Google razvija novi model pametnih naočara

Nakon pametnih telefona i tableta, tehnološke kompanije tražile su ‘sljedeću veliku stvar’, novi gadget ili tehnologiju za kojim će vladati velika potražnja i koji će im donijeti milijarde dolara. U Googleu su vjerovali kako su taj novi ‘must have’ gadget pametne naočare, a nakon što su neki novinari testirali Google Glass, bili su uvjereni kako je to uređaj budućnosti kojeg ćemo u budućnosti svi koristiti. No, pokazalo se kako većina korisnika ne želi nositi računar na očima te im je sasvim dovoljan smartphone (treba vidjeti kakva će s vremenom biti potražnja za pametnim satovima), a Googleove naočare našle su se na udaru javnosti i zbog kršenja privatnosti jer su, s obzirom da imaju kameru i mikrofon, bez znanja drugih ljudi njihovi korisnici mogli snimati fotografije i videozapise po kafićima, restoranima itd. Zbog toga je Google prekinuo s prodajom ovih naočara i ‘vratili su se u laboratoriju’, a prema pisanju medija, ovih su dana u tajnosti počeli s isporukom nove verzije Google Glassesa programerima koji bi za njih trebali razvijati zanimljive i korisne aplikacije.

Novi model ovog gadgeta predstavlja radikalan zaokret u odnosu na originalne naočare te Google više neće prodavati klasične naočare s okvirom, već će se ovaj gadget zakačiti na postojeće naočare. Novi model Glassa imaće bolji i brži Intelov procesor i puno izdržljiviju bateriju te će biti prvenstveno namijenjen poslovnim korisnicima i korištenju u medicini, na skladištima, proizvodnim trakama i slično. Očekuje se kako će prodaja Googleovih naočara za poslovne korisnike početi tokom jeseni, a u budućnosti (još nije poznato kada) novi bi model naočara trebao biti dostupan i ‘običnim’ korisnicima.

Izvor: Zimo

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top