Google ptijeti Amazonu | Ekonomist

Google ptijeti Amazonu

Google je povukao novi potez u pokušaju da se istakne na području e-trgovine. Naime, u rezultatima pretrage prikazivaće se ‘buy’ gumb koji bi korisnicima trebao da olakša kupovinu proizvoda preko interneta.

Pošto su stvoreni uslovi, odnosno nakon što je Google izmijenio algoritam pretrage na način da se prioritet među rezultatima daje onim stranicama koje su ‘mobile-friendly’, ovo je bio logičan korak. Googleov poslovni direktor, Omid Kordestani, je na Code konferenciji u Kaliforniji objasnio da je namjera kompanije podsticanje kupovine preko interneta. Kupovanje preko mobilnih uređaja dosad je bilo komplikovano zbog činjenice da stranice nerijetko nisu prilagođene zaslonu mobilnog telefona.

Giganti e-trgovine, Amazon i eBay, zasigurno nisu zadovoljni ovakvim razvojem situacije. Googleov potez će učiniti kupovanje preko mobilnih uređaja ugodnim iskustvom. Takođe, situacija bi mogla da pokrene dodatno zakupljivanje prostora na Googleu od strane oglašivača, pogotovo stoga što neće morati da se plaćaju dodatne naknade kao na Amazonu i eBayu.

Pitanje koje se nameće je sljedeće: Što će Google učiniti s velikom količinom korisničkih podataka?

Izvor:
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top