Google prekida saradnju s Huawei-jem

Allphabet Inc’s Google, krovna Google-ova firma, prekinula je saradnju s Huawei-jem, javio je Rojters sinoć pozivajući se na dobro upućeni izvor.

Još uvijek nije riječ o potpunom prestanku poslovanja, ali je svakako velik udarac za azijsku kompaniju koja se posljednjih sedmica našla na udaru američkog predsjednika Donalda Trampa.

Huawei će tako izgubiti pristup za nadograđivanje telefona koji imaju Android. Takođe, izgubiće pristup Google Play Store-u, Gmailu i drugim brojnim aplikacijama.

Detalji ovog prekida saradnje još se uvijek dogovaraju u Google-u, a iz Huawei-ja zasad nisu imali komentara.

Huawei će i dalje imati pristup onim Android aplikacijama koje su dostupne kroz Android Open Source Project (AOSP). Drugim riječima, imaće pristup onima koje su označene za slobodno korišćenje.

Sa druge strane, Google će prestati da pruža bilo kakvu tehničku podršku i saradnju Huaweiu.

Iz Huawei-ja su već kazali kako su posljednjih nekoliko godina proveli pripremajući plan i razvijajući vlastitu tehnologiju u slučaju da im se blokira korištenje Androida. Neki djelovi te tehnologije, kako su kazali iz firme, već se koriste u Kini.

Tramp je sredinom prošle sedmice proglasio “vanredno stanje u zemlji” kako bi zabranio prvenstveno američkim telekomunikacijskim mrežama da kupuju opremu od stranih kompanija koje su ocijenjene kao rizične, što ponajprije pogađa Kinu.

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top