Google obećao više transparentnosti u praćenju zlostavljanja

Google, optužen za prikrivanje slučajeva polnog zlostavljanja, obećao je u četvrtak niz internih promjena koje bi doprinijele boljem praćenju tih situacija, prihvativši neke zahtjeve svojih radnika.

“Treba priznati da u prošlosti nismo uvijek preduzeli sve što je bilo potrebno i zbog toga iskreno žalimo”, napisao je direktor Googlea Sundar Pichai u poruci radnicima.

“Moramo pristupiti promjenama”, rekao je.

Pichai je obećao da će Google biti transparentniji u vođenju optužbi za zlostavljanje i da će radnici koji tvrde da su žrtve zlostavljanja imati bolju internu podršku.

Kao što su tražili radnici, Google će raskinuti obveznu “arbitražnu klauzulu” koja obvezuje radnike da odustanu od pravosudnog procesa u slučaju polnog zlostavljanja i ona će biti izborna.

Arbitraža je oblik posredovanja, namijenjena rješavanju spora puno diskretnije od sudskog postupka. Arbitraža je česta u kompanijama i često se bavi slučajevima polnog zlostavljanja.

Od Singapura do New Yorka, preko Londona i svjetskog sjedišta kompanije u Mountain View u Kaliforniji, hiljade zaposlenih Googlea su prošle nedjelje prekinuli rad kako bi upozorili na polna zlostavljanja unutar kompanije. Tom protestu je pristupilo 20.000 radnika i podizvođača u 50 gradova, rekli su organizatori.

Taj projekt je krenuo nakon jednog članka New York Timesa prošle nedjelje, u kojem je dnevni list naveo da je Google posljednjih godina prikrivao niz slučajeva polnog zlostavljanja u koja su bili uključeni visoki zvaničnici, među kojima Andy Rubin, tvorac operativnog sistema Android, koji je otišao iz kompanije 2014. s otpremninom od 90 miliona dolara. Rubin je porekao te optužbe.

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top