Google napravio bezbjednosni propust | Ekonomist

Google napravio bezbjednosni propust

Lažna aplikacija Whats App je bila postavljena na Google Play Store, te je istu preuzelo preko milion Android korisnika, prije nego što je Google uklonio. Također, kaznili su i developera koji je napravio ovu lažnu aplikaciju, zbog kršenja Google-ovih pravila.

Srećom za one koji su instalirali aplikaciju, jedino što je radila je spamovanje reklama za druge aplikacije, pa šteta i nije velika. Korisnici Reddit-a su primetili ovu aplikaciju i prijavili je, nakon čega je Google brzo reagovao. Lažna aplikacija se zvala “Update WhatsApp”, te je bila označena logom WhatsApp-a, kako bi što više ličila na pravu.

Štaviše, developer ove aplikacije je koristio “bijeli razmak” kako bi na Play Store-u sebe nazvao “WhatsApp Inc.”, pa većina korisnika (očigledno) nisu mogli primijetiti da se radi o prevari, tj. lažnoj aplikaciji. Google-ov  bezbjednosni sistem nije primijetio razliku između pravog i ovog izdavača, pa je aplikacija ostala dovoljno dugo aktivna, da privuče preko milion korisnika.

Iako je ovaj developer aplikaciju lansirao samo u svrhu zarade, bilo je moguće da se implementira opasni kod koji je mogao ugroziti korisnike. To ne bi bio prvi put, pa se nadamo da će Google ubuduće brže reagovati.


 

Izvor: Itvesti

Komentariši

Top