Google je pokrenuo uslugu telefoniranja preko wirelessa

Google je pokrenuo uslugu telefoniranja preko wireless-a

Google je pokrenuo uslugu telefoniranja preko wirelessa, čime ovaj internet div sve više ulazi u područje telekom operatera i donosi novu dozu neizvjesnosti u wireless industriju koja je već u problemima zbog rata cijenama.

Ključna razlika u Googleovoj ponudi naspram drugih je da će korisnici plaćati samo potrošeni podatkovni saobraćaj.

Većina ostalih operatera korisnicima nudi podatkovne pakete s mjesečnim rokom trajanja. Prema studiji kompanije Validas, koja proučava račune korisnika i predlaže im optimalna rješenja, korisnici takvih paketa mjesečno 28 dolara gube na neiskorišteni saobraćaj.

Google će za wireless pozive koristiti tuđu infrastrukturu

Međutim takvoj praksi polagano dolazi kraj jer sve više kompanija nudi plaćanje stvarne potrošnje, a nekoliko velikih kompanija poput AT&T-a i američkog T-Mobilea nude prebacivanje neiskorištenog saobraćaja u idući mjesec.

Googleova usluga će raditi preko infrastrukture Sprinta i američkog T-Mobilea u zavisnosti od taga čiji signal je jači, a izvori bliski Googleu su Wall Street Journalu rekli da će usluga u početku biti dostupna samo na najnovijim Google Nexus 6 telefonima. Usluga će koristiti wireless mreže za preusmjeravanje poziva i podatkovnog saobraćaja čime će se dodatno smanjiti računi korisnika.

Google je svoje planove najavio u martu u Barceloni kada je glavni čovjek Googleovih proizvoda Sundar Pinchai rekao da će usluga biti eksperiment manjeg opsega bez namjere da potrese wireless industriju.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top