Google ima namjeru da postane wireless provider | Ekonomist

Google ima namjeru da postane wireless provider

Googleov Sundar Pichai je ove sedmice na manifestaciji Mobile World Congress najavio kako kompanija ima namjeru da postane wireless provider.

Google će postati mobilni virtuelni mrežni operater, odnosno MVNO. Riječ je o provider-ima koji ne posjeduju vlastitu infrastrukturu, već je iznajmljuju od mrežnih operatera kao što je T-Mobile, a onda kreiraju vlastite usluge i na taj način učestvuju na tržištu. Projekat bi trebao da krene sljedeće sedmice, a jedan od ciljeva je jednostavnije prebacivanje s mobilnih na lokalne wi-fi mreže.

Prema pisanju Wall Street Journala, postoji začkoljica – funkcionisaće samo na jednom modelu mobilnog telefona. Konkretno, na Googleovom uređaju Nexus 6, koji je na tržište izašao u oktobru prošle godine. Proizvela ga je Motorola, koju je Google kupio 2012., a onda prošle godine prodao Lenovu.

Stoga se može zaključiti kako je zaista riječ o malom eksperimentu, kako je Pichai najavio. Google se često upušta u takve poduhvate. Nexus smartphone je, primjera radi, nastao kako bi kompanija prikazala svoju viziju idealnog Android uređaja.

Izvor: r
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top