Google i Tencent će dijeliti patente i sarađivati na razvoju novih tehnologija | Ekonomist

Google i Tencent će dijeliti patente i sarađivati na razvoju novih tehnologija

Gugl

Internetski divovi Google i Tencent najavili su u petak dugoročni sporazum o dijeljenju patenata, signalizirajući ujedno moguću saradnju u budućnosti na razvoju novih tehnologija.

Kompanije nisu navele pojedinosti o prirodi i opsegu moguće saradnje ali su u zajedničkom saopštenju istakle da su “otvorene za dublju saradnju u budućnosti na razvoju inovativnih novih tehnologija”.

– Zahvaljujući saradnji na ovakvim sporazumima tehnološke kompanije mogu se fokusirati na razvoj boljih proizvoda i usluga za korisnike, kazao je prema saopštenju čelnik Googleovog odjeljenja za patente Mike Lee.

Čelnik Tencentovog odjeljenja za intelektualno vlasništvo Sam Xu dodao je da će sporazum o dijeljenju patenata “unaprijediti saradnju između dvije vodeće tehnološke kompanije”. Sporazum će obuhvatiti široki raspon proizvoda, istakle su kompanije, ne navodeći pojedinosti.

Google je sklopio sporazume o dijeljenju patenata i sa Samsungom, LG-om i drugim kompanijama. Po srijedi su uobičajeni sporazumi kojima se nastoji minimalizovati povreda patenata, napominje AFP.

Tencent je u Kini uspostavio platformu za razmjenu poruka WeChat i prvi je u zemlji u segmentu društvenih medija i igrica. Nastoje takođe da prošire poslovanje sa zabavnim sadržajima i igricama, naznačivši da bi mogli da kupe filmske studije, prošire se na proizvodnju sadržaja i aktiviraju se na više područja u inostranstvu.

Saradnja američkog diva u segmentu pretraživanja Interneta i kineskog tehnološkog šampiona, druge i pete kompanije u svijetu po tržišnoj vrijednosti prema Bloomberg Newsu, zasigurno će privući pažnju u svijetu internet tehnologija.

Google je 2010. godine de facto povukao svoj pretraživač iz striktno kontrolisanog kineskog Interneta zbog spora oko cenzure i kibernetičkih napada. Mnoge su njegove usluge i dalje blokirane. U međuvremenu su se pojavile naznake zatopljivanja odnosa.

Tako su kineski regulatori Interneta nedavno odobrili Googleov alat za prevođenje a američka kompanija prošlog je mjeseca objavila da će u Pekingu otvoriti novi centar za istraživanje umjetne inteligencije.


 

Izvor: Lider

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top