Google finansira kreiranje softvera koji piše lokalne vijesti | Ekonomist

Google finansira kreiranje softvera koji piše lokalne vijesti

Google Digital News je namijenio 622 hiljade funti za finansiranje automatizovanog softvera za pisanje vijesti za novinsku agenciju iz Ujedinjenog Kraljevstva, The Press Association. Novac će pomoći u razvijanju u RADAR-a (Reporters And Data And Robots). Softver je dizajniran da generiše 30 hiljada lokalnih novinskih priča mjesečno.

Jednom kada se pokrene, kreatorski tim se nada da će softver moći da popuni neke praznine koje se trenutno ne koriste u novinskim agencijama.

U saopštenju za novinare najavljujući finansijsku posvećenost i podršku, glavni urednik Press-a Piter Klifton nazvao je ovu inovaciju “Novim pravilima igre”.

Hoće li robotski pisci zamijeniti ili jednostavno podržati rad svojih ljudskih kolega, vrlo teško. Pisci ljudskih novosti redovno ističu da AI imaju tendenciju nedostatka nijanse i talenta za jezik u pričama koje izlaze.

 

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top