Google dobio "velikog brata" – Alfabet | Ekonomist

Google dobio “velikog brata” – Alfabet

Gugl je objavio da će promijeniti ime u Alfabet, čime će biti stvorena nova holding kompanija čija će najveća grana u vlasništvu biti Gugl kakvog znamo.

Koosnivač Gugla Leri Pejdž je ovu šokantnu vijest objavio posle zatvaranja berzi, uz navode da će Alfabet činiti veliki broj kompanija, između ostalih i Google.

On je naveo i da će web stranica nove kompanije glasiti abc.xyz.

“Kako smo Sergej Brin i ja napisali u originalnim osnivačkim pismima prije 11 godina, Google nije konvencionalna kompanija i ne želi da postane jedna od takvih. U okviru toga, mi smo rekli da očekujemo da ćemo ući u oblasti koje se čine veoma spekulativnim ili čak čudnim kada se u obzir uzme naše sadašnje poslovanje. Od početka željeli smo više, da radimo važne i bitne stvari sa resursima koje imamo“, naveo je Pejdž.

Google se našao pod određenim pritiskom nakon što su njegovi osnivači odlučili da investiraju u projekte poput automobila sa velikom autonomijom, pametnih kućnih uređaja, balona koji vrše dostavu i revolucionarnih medicinskih istraživanja.

Ovakav potez, stvaranje kompanije u osnovi veće od Gugla će dati investitorima veći uvid u to kako Google troši svoj novac.

Sve akcija Google-a će automatski postati akcije Alfabeta, a na berzanskom tržištu nastaviće da postoje pod nazivima GOOG i GOOGL. Posle Pejdžove objave cijena akcija Google-a, odnosno Alfabeta je skočila za pet posto.

Organizacija Alfabeta biće slična onoj koju je Voren Bafet formirao u Berkšir Hataveju, koji je vlasnik velikog broja različitih kompanija i udjela u drugim.

Pejdž će biti novi CEO kompanije Alfabet, predsjedničko mjesto će ići Brinu, Erik Šmit će biti imenovan za izvršnog predsjednika, a Dejvid Dramond će biti sekretar. Njih četvorica će nominalno napustiti Google, a poziciju CEO u toj kompaniji preuzeće Sudar Pičaj.

Kompanije koje su do sada poslovale u okviru “Google-a”, a koje nisu dio internet biznisa, kao što su “Life science”, “Calico”, “X lab”, “Nest” neće više biti dio “Google-a”, već “Alphabet-a”, ali će “YouTube”, “Android”, “Google maps” i drugi i dalje biti dio “Google-a”.

izvor: b92

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top