Google: Čista dobit u prvom kvartalu | Ekonomist

Google: Čista dobit u prvom kvartalu

Prihodi Googlea porasli su u prvom tromjesečju 12 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, na 17,2 milijarde dolara, jer je rast prihoda od oglašavanja znatno nadmašio negativan uticaj visokog kursa dolara i pada cijena oglašavanja.

Prema poslovnom izvještaju objavljenom u četvrtak, čista dobit tog tehnološkog diva dosegla je u proteklom kvartalu 3,6 milijardi dolara, oko 4 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, kada je iznosila 3,45 milijardi.

Pritom su prihodi od oglašavanja porasli za 11 posto na godišnjem nivou, na 15,5 milijardi dolara. Broj oglasa, ili plaćenih ‘klikova’, porastao je u odnosu na isto lanjsko razdoblje za 13 posto, dok je prosječna cijena oglašavanja, ili ‘troška po kliku’, pala za 7 posto.

Googleu, kao i mnogim drugim američkim kompanija, štetu nanosi i visok kurs dolara, koji je u prvom tromjesečju porastao oko 9 posto u odnosu na najvažnije svjetske valute. Premda su i prihodi i dobit nešto manji od očekivanja analitičara, cijena dionice Googlea porasla je više od 3 posto nakon objave poslovnih rezultata.

Istovremeno, i Microsoft je objavio financijsko izvješće za prvo tromjesečje.  Microsofta dosegnuli su u prvom tromjesečju 21,7 milijardi dolara, što je 6 posto više u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok je dobit pala zbog visokog kursa dolara i troškova reorganizacije. Prema izvještaju tog tehnološkog diva, objavljenom u četvrtak, neto dobit mu je pala na 5 milijardi dolara, što je 12 posto manje nego u prvom tromjesečju prošle godine. Djelimučno je to posljedica troška reorganizacije kompanije od oko 190 miliona dolara, nakon što je Microsoft preuzeo mobilnu telefoniju finske Nokije.

Isto tako, dobit i prihodi pod pritiskom su visokog kursa dolara, koji je u prva tri mjeseca ove godine porastao oko 9 posto u odnosu na najvažnije svjetske valute, zbog čega padaju prihodi kompanije s inostranih tržišta. Ako se isključi negativan uticaj visokog kursa dolara, prihodi Microsofta porasli su 9 posto, saopštio je taj softverski div.

U prvom je tromjesečju prodaja Windows programa proizvođačima kompjutera za instalaciju u personalne kompjutere (PC) pala za 19 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, kada je prodaja snažno porasla jer je Microsoft prestao da podržava 14 godina stari XP operativni sistem. No, pad tih prihoda nadoknađen je rastom prodaje Surface tableta, softvera za servere i ‘cloud computing’.

Izvor:
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top