Goldman Saks zbog Bregzita seli zaposlene iz Londona | Ekonomist

Goldman Saks zbog Bregzita seli zaposlene iz Londona

Nekoliko stotina zaposlenih iz Londona će se preseliti na evropska tržišta i prije nego što Britanija izađe iz Evropske unije, kazao je u utorak direktor Goldman Saksa.

Izvršni direktor evropskog odjeljenja Goldman Saksa Ričard Gnudl je u razgovoru za CNBC kazao da neće čekati završetak pregovora o izlasku Britanije iz EU, nego će pokrenuti plan prema kome će u idućih 18 mjeseci povećati prisustvo banke na evropskim tržištima.

Objasnio je da će banka zaposliti nove ljude iz tih evropskih zemalja, ali da će biti i preseljenja nekoliko stotina zaposlenih iz Britanije.

U Londonu, najvećem finansijskom središtu u Evropi, Goldman Saks trenutno zapošljava oko 6.000 ljudi. No, kako se očekuje da će London s izlaskom Britanije iz EU izgubiti svoj status, i mnoge druge banke, među kojima i švajcarska UBS i britanska HSBC, najavile su preseljenje dijela ljudi i operacija iz Londona.

Britanska premijerka Tereza Mej poručila je početkom ove nedjelje da će 29. marta aktivirati članak 50 Lisabonskog ugovora o razdruživanju, čime će početi dvogodišnji pregovori kojima dvije strane treba dadogovore uslove razlaza i njihove buduće odnose. Prema tom planu, Bregzit bi uslijedio u martu 2019.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top