Godišnji prihod IKEA-e 31,9 milijardi eura | Ekonomist

Godišnji prihod IKEA-e 31,9 milijardi eura

Najsnažniji rast u finansijskoj godini, koja je završila u avgustu, švedska kompanija namještaja je ostvarila u Kini, Rusiji i Njemačkoj.

Najveći lanac prodavnica namještajem u svijetu IKEA izvijestio je u četvrtak da su mu prihodi u netom završenoj finansijskoj godini povećani 11 posto, na rekordnih 31,9 milijardi eura.

Time se, nakon dvije godine anemičnog rasta, po stopama od tri posto, švedska kompanija približila zacrtanom cilju, prema kojem bi do 2020. godine trebala da udvostruči prihode u odnosu na nivo iz 2011. godine, na 50 milijardi eura.

Najsnažniji rast u finansijskoj godini, koja je završila u avgustu, IKEA je ostvarila u Kini i Rusiji, dok je u Njemačkoj zabilježila najvišu stopu rasta od ulaska na to tržište. Dobar rezultat ostvaren je i u Sjevernoj Americi, dok je u južnoj Evropi zabilježen napredak u pozitivnom smjeru, navodi se u saopšenju. “Rastemo na gotovo svim našim tržištima i zadovoljni smo prošlogodišnjim kretanjem prodaje”, kazao je izvršni direktor IKEA-e Peter Agnefjall.

Udio prihoda u prodavnicama otvorenim duže od godinu dana u ukupnom rastu prihoda iznosio je 5,1 posto, saopštili su iz švedske kompanije, prenosi Hina.

Kompanija izvještava o dobiti u decembru, a finansijski izvještaji počeli su se objavljivati tek početkom ove decenije.

Zacrtali su prosječnu godišnju stopu rasta prihoda od 10 posto, pri čemu bi polovinu trebalo ostvarivati u „starim“, a polovinu u novim prodavnicama i u elektronskoj trgovini.

Prvi put je IKEA ostvarilia taj cilj u finansijskoj 2014/15. godini.

Izvor: Agencije

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top