Godišnja inflacija u SAD porasla na 2,1 odsto | Ekonomist

Godišnja inflacija u SAD porasla na 2,1 odsto

Potrošačke cijene u SAD skočile su u decembru 2,1 odsto na međugodišnjem nivou, dostižući najviši rast u dvije i po godine, pošto su domaćinstva morala skuplje da plaćaju benzin i kirije stanodavcima.

Ministarstvo rada u Vašingtonu danas je saopštilo da je indeks potrošačkih cijena u decembru porastao za 0,3 odsto u odnosu na novembar kada je zabilježio rast od 0,2 procenta.

Američka inflacija je u 2016. godini iznosila 2,1 odsto, što je znatan skok u poređenju sa rastom od 0,7 procenata godinu dana ranije i, kako ocjenjuje Reuters, signal da se inflatorni pritisak pojačava.

Takozvana bazna inflacija, koja isključuje cijene hrane i energije, povećala se za 0,2 posto prošlog mjeseca, nakon istog procenta rasta u novembru. To je za rezultat imalo skok međugodišnje bazne inflacije sa novembarskih 2,1 odsto na 2,2 procenta u decembru.

Na mjesečnom nivou, bazna inflacija je zabilježila rast od 0,2 odsto.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top