Godine recesije prošle, Kipar jača | Ekonomist

Godine recesije prošle, Kipar jača

Bruto domaći proizvod Kipra raste treći uzastopni kvartal, čime se ova članica evrozone dodatno udaljila od recesije, pokazali su objavljeni zvanični podaci.

Prema desezoniranim podacima, BDP Kipra je u trećem tromjesečju, na kvartalnom nivou, porastao za 0,4 odsto, što je blago ispod preliminarne procjene rasta BDP-a od 0,5 odsto, prenosi agencija Frans pres.

Na godišnjem nivou, BDP je porastao za 2,2 odsto u trećem kvartalu, što je nepromijenjeno u odnosu na prethodnu procjenu.

Najnoviji podaci su ukazali na rast aktivnosti u sektoru prerađivačke industrije, građevinarstva, trgovine, hotela i restorana, transporta i finansijskih usluga, ali je, ipak, registrovan pad socijalnih i kulturnih aktivnosti.

Ovo mediteransko ostrvo je pretrpjelo više od tri godine recesije, a vlada u Nikoziji je u martu 2013. godine uvela stroge mjere štednje u zamjenu za dobijanje kredita od Evropske komisije, Evropske centralne banke i Međunarodnog monetarnog fonda za sprečavanje kolapsa banaka.

Cilj kiparske vlade je da početkom naredne godine izađe iz međunarodnog programa pomoći, pošto u ovoj godini ostvari pozitivan ekonomski rast, a koji bi, prema ocjenama kiparskog ministra finansija Harisa Jorgijadesa, trebalo da dostigne, a možda i premaši 1,5 odsto, navodi francuska agencija.

 

Izvor: Tanjug

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top