Gmail počinje da blokira JavaScript fajlove | Ekonomist

Gmail počinje da blokira JavaScript fajlove

Googleov servis za razmjenu elektronske pošte Gmail će, u cilju podizanja stepena zaštite, sredinom ovog mjeseca početi da blokira attachmente koji sadrže JavaScript.

Developeri u kompaniji su već neko vrijeme angažovani na blokiranju određenih vrsta fajlova koji se ne mogu slati preko Gmail servisa, uključujući .bat ekstenziju za Windows Batch, .exe za Windows executable i .msc  za Microsoft Management Console, a uskoro će se ovoj grupi pridružiti i oni sa ekstenzijom .js za JavaScript.

Razlog zbog kojeg Gmail stavlja JavaScript na listu blokiranih fajlova je upravo to što su oni sve češće korišćeni za napade malverom. Blokiranje fajlova sa .js ekstenzijom počeće 13. februara, a korisnici koji budu pokušali da ih dodaju mail poruci dobijaće upozorenje. Korisnicima koji preuzimaju JavaScript fajlove sa malverom prijeti opasnost od hakerskog napada, ističe HotHardware.

Oni koji ipak žele da pošalju .js fajl to i dalje mogu da učine pomoću servisa kao što su Google Drive ili Dropbox, a ukoliko se to sada uradi putem Gmaila, da bi on bio pristupačan nakon ove promjene potrebno ga je sačuvati u enkriptovanoj arhivi.

Gmailovu blokadu neće biti moguće izbjeći ni ukoliko se .js fajlovi dodaju u .zip fajl.

HotHardware navodi da kompletna lista ekstenzija koje Gmail blokira ubuhvata .ade, .adp, .bat, .chm, .cmd, .com, .cpl, .exe, .hta, .ins, .isp, .jar, .jse, .lib, .lnk, .mde, .msc, .msi, .msp, .mst, .nsh, .pif, .scr, .sct, .shb, .sys, .vb, .vbe, .vbs, .vxd, .wsc, .wsf i .wsh.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top