Globalni sajber-napad, ovo su mjere zaštite | Ekonomist

Globalni sajber-napad, ovo su mjere zaštite

Mnoge države u svijetu pogodio je sofisticirani sajber-napad velikih razmjera, koji blokira fajlove na kompjuterima žrtava i traži od njih da plate otkup za otključavanje podataka na računarima.

Policija i Posebno tužilaštvo za borbu protiv visokotehnološkog kriminala obavještava građane o mjerama predostrožnosti koje bi trebalo da preduzmu kako bi spriječili ovu vrstu računarskog napada:

– ne otvaraju mejlove, drugu elektronsku poštu i priloge od pošiljaoca koji nisu poznati, koje ne očekuju ili koji su sumnjivi

– otvaraju linkove na internetu, mejlovima ili čet porukama samo ako su potpuno sigurni u pošiljaoca ili u navedenu internet stranicu

– redovno bezbjedno kopiraju sve važne podatke na računaru (bekap), kako bi u slučaju blokiranja podataka „ransomwerom“ uvek imali rezervnu kopiju podataka i na ovaj način izbjegli da budu žrtva ucjene

Ovo je potrebno konstantno primjenjivati, jer se radi o vrlo sofisticiranom računarskom napadu, gdje se za blokiranje podataka koriste ključevi za šifrovanje koje je skoro nemoguće dešifrovati i za otkup se isključivo traže bitkoini kao digitalna kripto-valuta kod koje je nemoguće locirati korisnika, odnosno napadača.

„Ransomware“ je vrsta računarskog zlonamjernog softvera koji se tajno instalira na računarima žrtve i koji nakon toga kriptuje sve podatke na računaru, odnosno blokira ih i sprječava vlasnika da ih koristi, navodi MUP.

Žrtva istovremeno dobija poruku u kojoj se navodi da je potrebno da plati otkup napadaču kako bi podaci na računaru bili odblokirani. Otkup se uvijek traži u bitkoinima.

Žrtve su uglavnom male i srednje firme, ali su zabilježeni napadi i na velike poslovne sisteme, kod kojih blokiranje službenih ili poslovnih podataka na računarima može da dovede do velike štete.

„Organizovane kriminalne grupe koje se bave finansijskim sajber kriminalom mogu da prepakuju kod koji je bio otvoren, za buduće napade. Koristiće i druge metode kako bi izvršili infekciju računara.“

Najčešće se događa da to rade putem ‘fišing’ imejl poruka, putem kampanja daju link za posjećivanje nekog naloga ili klikom na baner na već poznatom sajtu. Na taj način možete da kompromitujete računar, objašnjava načelnik Odjeljenja MUP za borbu protiv visokotehnološkog kriminala Saša Živanović.

Karakteristika ovog zlonamjernog programa je da radi tiho u pozadini računara, osluškuje mrežu i kriptuje podatke tj. šifruje podatke na svim mrežnim uređajima za skladištenje podatak, objašnjava Živanović.

Do sada nije bilo prijavljenih slučajeva u Srbiji. Inače, policija i posebno tužilaštvo prate ovu situaciju i razmjenjuju podatke sa Interpolom, Europolom i drugim međunarodnim organizacijama.

Globalni sajber napad, za koji se vjeruje da je izazvan procurjelim virusom iz američke Nacionalne bezbjednosne agencije, pogodio je, prema najnovijim izvještajima, institucije i kompanije u 100 zemalja, uključujući Rusiju i Kinu.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top