Globalni rast ispod očekivanja

Globalni rast ispod očekivanja

Svjetski ekonomski rast biće vjerovatno slabiji od očekivanog, upozorila je čelnica Međunarodnog monetarnog fonda Christine Lagarde, navodeći kao razlog slabiji oporavak razvijenih zemalja i pojačano usporavanje u grupi ekonomija u nastajanju.

“Ukupno gledano, očekujemo da će svjetski rast ostati umjeren i vjerovatno slabiji nego što smo predvidjeli u julu”, kazala je Lagarde u pripremljenom govoru na početku dvodnevne posjete glavnom gradu Indonezije.

MMF je u julu prognozirao da će svjetska ekonomija ove godine porasti 3,3 posto i time neznatno usporiti u odnosu na 2014. kada je uvećano 3,4 posto.

Čelnica MMF upozorila je privrede u nastajanju, poput Indonezije, da dobro paze kako bi na vrijeme uočili eventualne naznake prelivanja uticaja slabijeg kineskog rasta i strožijih uslova finansiranja na globalnom nivou, kao i izgleda za podizanje ključnih kamatnih stopa u SAD.

Kineski rast usporava, ali ne oštro ni neočekivano, u sklopu prilagođavanja novom ekonomskom modelu, konstatuje Lagarde.

“Prelaz na model koji će biti više baziran na tržištu i smanjivanje rizika nagomilanih proteklih godina složen je proces i mogao bi biti propraćen određenim problemima.” Ipak, kineske vlasti raspolažu finansijskim amortizerima potrebnim za upravljanje tim prelazom”, napominje Lagarde.

Izvor: SEEbiz

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top