Globalna spajanja u 2015. imaće novu rekordnu vrijednost | Ekonomist

Globalna spajanja u 2015. imaće novu rekordnu vrijednost

Globalna spajanja i preuzimanja dosegla su ove godine novu rekordnu vrijednost od 4.200 milijardi dolara, premašivši raniji rekord postavljen prije finansijske krize, pokazuju podaci Thomson Reutersa.

Spajanje farmaceutskih kompanija Pfizer i Allergan – drugo najvrednije u istoriji – povećalo je ovogodišnju vrijednost sporazuma o akvizicijama i spajanjima na spomenuti iznos, premašivši 4.100 milijardi dolara dosegnutih 2007. godine.

Ove godine ubrzale su te aktivnosti budući da samouvjereni menadžerski timovi, na čelu kompanija koje raspolažu golemim novčanim iznosima, traže prilike u potrazi za rastom nakon nekoliko lošijih godina posle globalne finansijske krize.

Pfizer, proizvođač Viagre, objavio je u ponedeljak da će kupiti proizvođača Botoxa Allergana za 160 milijardi dolara. To spajanje najavljeno je za manje od dvije nedelje nakon što je najveći svjetski proizvođač piva AB InBev dao ponudu za SABMiller vrijednu oko 106 milijardi dolara.

Ako te transakcije budu zaključene, Pfizerov ugovor biće drugi u ovoj godini koji je premašio 100 milijardi dolara – prag koji su ranije prešla samo četiri spajanja.

Najveći posao u istoriji bio je onaj između Vodafone AirToucha i Mannesmanna 1999. godine, vredan 202,8 milijardi dolara.

Izvor: Seebiz

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top