Gita Gopinath prva glavna ekonomistkinja MMF-a | Ekonomist

Gita Gopinath prva glavna ekonomistkinja MMF-a

Međunarodni monetarni fond (MMF) postavio je harvardsku profesoricu Gitu Gopinath na mjesto novog glavnog ekonomiste te međunarodne finansijske institucije, što je čini prvom ženom imenovanom na tu prestižnu poziciju.

Gopinath će zamijeniti Mauricea Obstfelda, koji je u julu najavio odlazak u penziju do kraja ove godine. Imenovanje dolazi u razdoblju kad se MMF bori s problemima pojačanog protekcionizma širom svijeta te s uticajem tehnologije na zapošljavanje.

“Gita je jedna od najboljih ekonomista u svijetu, s besprijekornim akademskim rezultatima, dokazanim rezultatima intelektualnog vođstva i širokim međunarodnim iskustvom”, izjavila je MMF-ova izvršna direktorica Christine Lagarde.

Gopinth je profesorica međunarodnih studija i ekonomije na Univerzitetu Harvard. Jedna je od urednica American Economic Reviewa i jedna od direktorica programa međunarodnog finansiranja i makroekonomije pri Nacionalnoj kancelariji za ekonomska istraživanja.

Takođe, jedna je od urednica aktuelnog Priručnika međunarodne ekonomije, koji je napisala s bivšim glavnim ekonomistom MMF-a Kennethom Rogoffom. Napisala je oko 40 istraživačkih članaka o kursevima, trgovini i investicijama, međunarodnim finansijskim krizama, monetarnoj politici, dugu i tržišnim krizama u nastajanju, navode u MMF-u.

Gopinath je rođena i odrasla u Indiji, a sada je američka državljanka. Doktorat iz ekonomije stekla je na Univerzitetu Princeton 2001. godine.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top