Giganti se udružuju | Ekonomist

Giganti se udružuju

Giganti američke ekonomije – kompanija Amazon, holding Berkshire Hathaway investitora Vorena Bafeta i banka JP Morgan Chase prave zdravstvenu kompaniju. Novi subjekt bi trebalo njihovim radnicima da obezbijedi medicinsku njegu po “razumnoj cijeni”.

Kompanije zasad nisu ponudile puno detalja, navodeći da je projekat u ranoj fazi, prenio je AP. Bafet je u saopštenju naveo da sve veći troškovi medicinske njege djeluju na američku privedu kao “gladna pantljičara”, dodajući da tri kompanije nemaju odgovor, ali da vjeruju da mogu udružiti resurse kako bi se obuzdali troškovi.

Nova kompanija će biti nezavisna i neće biti ograničena pravljenjem profita, dok će naglasak biti na tehnologiji, navele su firme partneri.

Akcije zdravstvenih kompanija u SAD danas su imale značjan pad u ranom trgovanju, što ukazuje na prijetnju od novog projekta po ustaljen način kako se plaća medicinska njega i kako to doprinosi široj privredi.

Zdravstveno osiguranje koje pokrivaju poslodavci su najveći dio američkog tržišta zdravstvenih usluga. Kompanije dobijaju poreske olakšice ako pokrivaju zdravstveno osiguranje radnicima, ali su troškovi sve veći zbog čega su kompanije, posebno manje, pod velikim pritiskom.


 

Izvor: B92

Komentariši

Top