Geopolitički rizici usporili trgovinu na berzama | Ekonomist

Geopolitički rizici usporili trgovinu na berzama

Na azijskim berzama u utorak se trguje oprezno, kao i prethodnih dana, zbog geopolitičkih rizika, ali i suzdržanosti ulagača uoči sezone objava poslovnih izvještaja kompanija za prvo tromjesečje.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks oko 7,00 sati bio u minusu 0,7 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Južnoj Koreji i Hong Kongu pale između 0,4 i 0,8 posto.

Berzanski indeksi u Singapuru i Australiji porasli su između 0,2 i 0,3 posto, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,00 sati bio u minusu 0,4 posto.

Na tržištima vlada oprez zbog geopolitičkih napetosti nakon što je prošloga petka SAD izveo najveću vojnu akciju u Siriji od početka građanskog rata prije šest godina.

Američki državni zvaničnik Reks Tilerson poručio je jučerda je udar na Siriju, zbog toga što su njene vojne snage koristile hemijsko oružje protiv pobunjenika, upozorenje i drugim zemljama, uključujući Sjevernu Koreju.

Američki vojni brodovi nedaleko su korejskom poluostrvu, dok su se Kina i Južna Koreja juče složile da se Sjevernoj Koreji uvedu strože sankcije ako nastavi s testiranjem raketa.

Pažljivo se prati i razvoj događaja u Francuskoj uoči izbora u drugom dijelu aprila. Ankete pokazuju da bi u drugi krug mogli ući centrist Emanuel Makron i liderka krajnje desnice Marine Le Pen.

Ulagači se plaše Le Pen, koja zagovara odbacivanje eura i referendum o izlasku iz Europske unije.

“Nakon što su prošle godine Bregzit i američki predsjednički izbori iznenadili tržišta, može li se to ponoviti? Pobjeda Le Pen povećala bi vjerovatnoću izlaska Francuske iz EU-a, a nastavila bi se nesigurnost na tržištu po pitanju šta to znači za euro i je li moguć širi udar na globalna tržišta”, piše Mark Burges, direktor u kompaniji Columbia Threadneedle, u bilješci klijentima.

U fokusu ulagača ove nedjelje će biti i početak sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata američkih kompanija.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su kompanije iz sastava S&P 500 indeksa u prvom tromjesečju ove godine ostvarile 10,1 posto veću dobit nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, a da su njihovi prihodi u prosjeku porasli 7 posto.

Ulagači se nadaju i većem rastu dobiti i prihoda, s obzirom da su dionice na Wall Streetu, po nekim mjerilima, preskupe.

“Pomaci na azijskim tržištima, čini se, odražavaju kretanje Wall Streeta, gdje su juče indeksi stagnirali, a poslovni izvještaji koji će biti objavljeni kasnije ove nedjelje mogli bi biti razlog zašto ulagači još uvijek drže dionice, uprkos geopolitičkim napetostima”, kaže Jingyi Pan iz IG-a.

A cijene su nafte dostigle najviše nivoe u pet nedjelja jer se ulagači plaše poremećaja snadbijevanja s Bliskog istoka, nakon američkih napada na Siriju.

Tako se jutros cijena barela na američkom tržištu kreće oko 53,10 dolara, dok se na londonskom tržištu barelom trguje po 56,00 dolara.

Na valutnim tržištima dolar je oslabio, pa se njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, jutros kreće oko 101,05 bodova, dok je juče u ovo doba iznosio 101,25 bodova.

Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti skliznuo na 110,70 jena, dok je juče u ovo doba iznosio 111,40 jena.

U odnosu na evropsku valutu, dolar je stabilan, pa se cijena eura kreće na jučerašnjim vrijednostima, oko 1,0580 dolara.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top