Genijalci koji su se posle otkaza vratili veći nego ikad

Genijalci koji su se posle otkaza vratili veći nego ikad

Šta je zajednično Disney-ju, Jobsu, Anni Wintour i Robertu Redfordu? Svi su oni uspješni i bogati koje otkaz nije demoralisao. Naprotiv, kao da ih je opametio i zacrtao put ka uspjehu.
Možda i vas inspirišu da ne očajavate, već da otkaz okrenete u svoju korist, i razmislite kojim životnim putem želite da idete.

Thomas Edison
Edison je radio u noćnoj smjeni u Associated Press-u, a noći je provodio eksperimentišući. Jedne noći, slučajno je prosuo kisjelinu koja je prošla sprat ispod, do stola njegovog šefa, piše Business Insider.

Otpušten je sledećeg jutra. Thomas je ipak odlučio da nastavi istraživanje i dobio je svoj prvi patent dvije godine kasnije – električni aparat za bjeleženje glasova na izborima.

Steve Jobs
Kada je Jobs bio u svojim tridesetim godinama, firma koju je osnovao – „Apple“ ga je otpustila! „Bio sam otpušten, i to veoma javno. Sve što je bilo u fokusu mog života nestalo je, i to me je razorilo.“ Sredinom osamdesetih Jobs je lutao, i pokušavao da shvati čime želi da se bavi. Osnovao je kompaniju NeXT koja se kasnije pridružila Apple-u, i lansirao Pixar studio za animaciju. Kada se vratio u Apple deceniju kasnije, doneo je inovaciju – iPhod, iPhone i iPad.

Walt Disney
Disney je 1919. godine otpušten sa svog prvog posla gde je radio kao kreator animacija za novine “Kansas City Star”, a razlog je bio “manjak mašte i nedostatak dobrih ideja.”

Zatim se zaposlio u još jednoj firmi koja je ubrzo doživela bankrot. Sa svojim bratom preselio se u Kaliforniju gdje su osnovali Disney Brother’s Studio, i sve ostalo dio je istorije. I našeg detinjstva.

J.K.Rowling
Prije nego što je postala poznata spisateljica, Rowling je radila kao sekretarica za “London office of Amnesty International”. Na poslu je tajno pisala svoje priče o, danas popularnom, čarobnjaku Harryju Potteru. Kada je to poslodavac shvatio, ubrzo ju je otpustio. Otpremnina i socijalna pomoć pomogli su joj da preživi dok se konačno nije usredsredila na pisanje.

Anna Wintour
Ova slavna urednica Vogue-a karijeru je započela kao mlada modna urednica u Harper’s Bazaaru. Međutim, otpuštena je već posle 9 mjeseci jer urednik nije baš “najbolje” razumjeo njene inovativne modne trendove. Međutim, otkaz je za nju bio pozitivno iskustvo jer je odlučila da ne odustane od svog stila. “Preporučujem svima da bar jednom budu otpušteni,” rekla je Vintour koja je 1988. godine potala glavna urednica Vogue-a.

Robert Redford
Prije nego što je postao slavan glumac, Redford je radio kao radnik na različitim poslovima. Nakon što ga je šef u rafineriji zatekao kako spava, umjesto otkaza dobio je posao na pranju flaša. Nakon što je polomio stotine flaša, Redford je konačno otpušten. Kasnije se preselio u Njujork i počeo da gradi glumačku karijeru.

Oprah Winfrey
Verovali ili ne, televizija Baltimore otpustila je Opru jer se “emotivno” uplitala u priče u svojim reportažama. Glavni producent ove televizije rekao joj je da se ne uklapa u televizijski format večernjih vijesti.
Međutim, ponuđen joj je posao dnevne TV emisije “People Are Talking”, a šou je postao hit. Radila je ovu emisiju osam godina, dok nije oformila “The Oprah Winfrey Show”.

Izvor: BIZlife

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top