General Electrics preselili radna mjesta u Evropu i Kinu | Ekonomist

General Electrics preselili radna mjesta u Evropu i Kinu

 General Electric (GE) najavio je preseljenje 500 američkih proizvodnih radnih mjesta u Evropu i Kinu, jer više nema pristup kreditima Export-Import banke.

Ovakva odluka dolazi pošto Kongres nije produžio mandat toj američkoj banci čiji je zadatak finansiranje izvozno-uvoznih aktivnosti. U međuvremenu je, prema navodima tog američkog industrijskog konglomerata, francuska agencija za finansiranje izvoza COFACE pristala da finansijski prati neke od GE-ovih globalnih projekata u segmentu energetike novom kreditnom linijom, a zauzvrat traži da se proizvodnja gasnih turbina prebaci u francuski grad Belfort, zajedno sa 400 radnih mjesta. GE navodi da će dodatnih 100 radnih mjesta biti prebačeno iz SAD-a u Mađarsku i Kinu.

Kompanija je objavila da se na međunarodnom nivou takmiči za energetske projekte vrijedne 11 milijardi dolara koji zahtijevaju finansiranje putem izvoznih kreditnih agencija, uključujući za neke projekte u Indoneziji. Uz to, GE je početkom sedmice pokrenuo i digitalno poslovanje, pa se nada da će ga to lansirati u vrh softverske industrije.

Pošto je počeo da smanjuje finansijsku imovinu kako bi se usredsrijedio na temeljno industrijsko poslovanje – od proizvodnje motora za avione, kućanske aparate do opreme za energetske mreže, taj američki konglomerat objavio je da “piše pravila za novi svijet digitalne industrije”.

Novu podružnicu GE Digital će voditi Bill Ruh, čelnik GE-a za softvere.

– Transformacija GE-a u vodeću svjetsku kompaniju digitalne industrije osiguraće klijentima GE-a najbolja industrijska rješenja i softvere potrebne za rješavanje problema stvarnog svijeta, rekao je Jeffrey Immelt, predsjednik i izvršni direktor GE-a u saopštenju.

Immelt procjenjuje da će taj potez povećati poslovanje GE-a vezano za softvere i analitiku sa 6 milijardi dolara u 2015. godini na nivou “vodećih 10 softverskih kompanija do 2020. godine”.

Izvor:
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top