Gejmeri protiv korporativne tiranije: U GTA OpenIV vraćen online | Ekonomist

Gejmeri protiv korporativne tiranije: U GTA OpenIV vraćen online

Gejmerska zajednica odlučno je podigla glas protiv korporativne tiranije nakon što je stranica igre Grand Theft Auto V na servisu Steam pethodnih dana bila zatrpana kritikama gejmera povodom odluke matične izdavačke kompanije Take-Two Interactive da ukine mogućnost distribucije i korišćenja softverske alatke OpenIV namijenjene ovoj igri, najpopularnije za modifikovanje GTA igara. Ovo je znatno uticalo na rejting igre, odnosno ukupnu ocjenu koja je tokom čitave sedmice bila u konstantnom padu, budući da je samo jedna šestina komentara bila pozitivna, a da se u ocjenjivanje uključilo skoro 80.000 gejmera.

Najava kompanije Take-Two Interactive prouzrokovala je pokretanje peticije na stranici change.org. Na bijes fanova odreagovali su developeri i producenti, kojima je ovo bio povod za intenzivne razgovore, što je za ishod imalo vraćanje modifikacione alatke OpenIV online, što je, makar djelimično, uspjelo da smanjiti tenzije u gejmerskoj zajednici. Naime, Rockstar Games, čiji razvojni tim stoji iza igre Grand theft Auto V razgovarao je sa matičnom kompanijom Take-Two Interactive o gašenju alatke OpenIV koja se koristi u nastavcima GTA IV i GTA V, što je u gejmerskoj zajedinici ocijenjeno kao ohrabrujuća vijest.

Tim koji stoji iza alatke OpenIV dobio je početkom ovog mjeseca pismo o prekidu saradnje, koje je uputio Take-Two, što je izazvalo ogorčenje igrača, no Rockstar je potvrdio da će od sada fokus razvojnog tima biti samo na onim modovima koji se odnose na GTA Online, kako bi sistem odbranili od hakera. Na zvaničnom Rockstarovom sajtu objavljeno je da je do kompromisa ipak došlo. Stoga je Open IV ažuriran novom verzijom, zahvljujući čemu će ipak ostati u igri. U Rockstaru ističu da su se nakon diskusije sa kompanijom Take Two usaglasili da načelno ne preuzimaju pravne radnje protiv projekata trećih strana koji obuhvataju Rockstarove PC igre namjenjene za single-player režim igre, a koje su nekomercijalne, kao i da poštuju prava intelektualne svojine trećih lica.

Rockstar u saopštenju navodi da se ovo ne odnosi na igre predviđene za multiplayer režim igre i online usluge, zatim na alatke, fajlove, biblioteke ili funkcije koje bi mogle da se koriste u multiplayer i online servisima, kao i prilikom koriščenja tuđe intelektualne svojine u projektu. Prema njihovim riječima ovo nije licenca i ne predstavlja odobrenje, dozvolu ili autorizaciju bilo kojeg projekta treće strane. Oni su izrazili uvjerenje u, kako je navedeno „razumnu kreativnost fanova”, naričito uz želju da autori pokažu strast za igranjem.

Kada je u pitanju OpenIV, njegovo preuzimanje sa zvanične stranice i dalje nije moguće. Autori ove alatke se još nijesu izjasnili o tome da li ovo predstavlja najavu sigurne budućnosti modifikovanja GTA igara u PC rećimu. Ono što je, međutim, svakako mogće očekivati je da se razvoj događaja neće zaustaviti na ovome. Takođe, jedan broj korisnika uočio je novi patch uz koji je stigla i zahvalnica upućena Rockstaru. Na portalu Motherboard objavljena je izjava tima koji čini Rockstar Games da su u kontaktu s developerima ove alatke u nastojanju da pronađu rješenje pomoću kojeg bi bilo moguće korišćenje samo u singl-player režimu.

Ana Nives Radovic
Ana Nives Radovic
The very first Montenegrin fintech author, financial analyst and author of "Dividing by Zero" scientific project.

Komentariši

Top