Gasprom: Rusija opslužuje trećinu potreba EU za gasom | Ekonomist

Gasprom: Rusija opslužuje trećinu potreba EU za gasom

EU je postala zabrinuta zbog uloge Gasproma kao vodećeg snabdjevača otkad su snabdijevanja bila prekinuta zbog spora s Ukrajinom.

Rusija je zadovoljila blizu trećine evropskih potreba za gasom u 2016., što je rekordna količina, uprkos napetostima s Evropskom unijom i želji bloka da smanji zavisnost o ruskim potrebama.

U najnovijem izdanju Gaspromovog časopisa Plavo gorivo navodi se da “Udio Gaspromovog gasa u Evropi stalno raste i gotovo je dosegao trećinu evropske potrošnje”, prenosi Hina.

Pojačana zabrinutost EU-a

Kompanija procjenjuje da je snadbjela 31 posto evropske gasne potrošnje u 2015., što je već bilo rekordno.

“Već smo na tragu da postignemo apsolutni rekord godišnjih gasnih isporuka, i iz sovjetskog doba i istorije moderne Rusije”, dodaje se.

EU ukupno uvozi polovinu svojih potreba za gasom, ali blok je postao pojačano zabrinut zbog uloge Gasproma kao vodećeg snabdjevača otkad su ruska snabdijevanja bila dvaput prekinuta tokom spora s Ukrajinom o cijenama.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top