Gazprom raskinuo ugovor sa Saipemom za gradnju Turskog toka

MOSKVA – Gazprom je raskinuo 2,2 milijarde dolara vrijedan ugovor s italijanskom kompanijom Saipem o izgradnji prvog kraka plinovoda Turski tok koji ide ispod Crnog mora. Kao razlog za raskid ugovora, Gazprom navodi nemogućnost postizanja dogovora o komercijalnim i radnim pitanjima vezanim za projekt.

Pored toga, Gazprom je saopštio da je nemoguće početi gradnju plinovoda, pošto su se pregovori o međuvladinom ugovoru sa Turskom odužili.

“Radovi na plinovodu Turski tok će se nastaviti, budući da Gazprom planira uskoro početi pregovore sa potencijalnim (novim) izvođačima radova”, navodi se u saopštenju ruske kompanije.

Podmorsku dionicu “Turskog toka” činiće četiri cjevovodne linije, a svaka će imati kapacitet od 15,75 milijardi kubnih metara. Plinovod će prolaziti rutom od 660 kilometara “Južnog toka”, dok će 250 kilometara ići novom rutom prema europskom dijelu Turske.

Izvor seebiz

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top