Gazprom optužen za smanjenje isporuke plina

Gazprom optužen za smanjenje isporuke plina

Ukrajinski Naftogas optužio Gazprom da je isporučio tek 40 posto plina koji je Ukrajina unaprijed platila.

Izvršni direktor ukrajinske kompanije Naftogas, Andrej Kobolev, poslao je pismo svom kolegi Alekseju Milleru iz Gazproma u kojem navodi da ta ruska kompanija doprema samo 40 posto od količine prirodnog plina koji je Naftogas tražio od 22. februara 2015.

“Kršeći odredbe ugovora od 22. februara 2015, Gazprom isporučuje samo 40 posto plina koji je tražio i platio Naftogas”, stoji u pismu Koboleva, prenosi Tanjug agenciji Tass.

Sporne i tačke isporuke

Kobolev je, takođe, citirao tehnički sporazum dvije strane po kojem je isporuka plina različitim rutama i promjena tačaka njegovog ulaska na ukrajinsku teritoriju mogu biti sprovedeni samo uz uzajamnu suglasnost dviju strana.

“Naftogas je obavijestio Gazprom više nego jednom da plin koji se doprema u Ukrajinu ne može biti prihvaćen na mjernim stanicama Platovo i Prokhorovka, koje su na područjima zahvaćenim borbenim djelovanjima i u ovom trenutku izvan kontrole”, kazao je Kobolev.

Izvršni direktor Naftogasa je rekao kako se nada da će dobiti odgovor od Moskve u vezi s plinom koji je Ukrajina platila unaprijed, ali nije dobila.

Putin: Nisu prekršeni uslovi ugovora

“Do sada nismo dobili odgovor, ali se nadamo da ćemo ga dobiti u četvrtak ili petak tokom trilateralnih konsultacija”, dodao je Kobolev.

Predsjednik Rusije, Vladimir Putin, izjavio je u srijedu da Gazprom nije prekršio uslove ugovora isporukom plina preko kontrolnih punktova na istoku Ukrajine.

Putin je rekao da je od unaprijed plaćenog plina Ukrajini ostalo za tri-četiri dana i da će, ako uplata ne stigne, isporuke biti prekinute.

Izvor: Agencije
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top