Gazprom: Neto dobit skočila 71 posto | Ekonomist

Gazprom: Neto dobit skočila 71 posto

 Ruski gasni div Gazprom objavio je u ponedjeljak da mu je neto dobit u prvom ovogodišnjem tromjesečju skočila 71 posto zahvaljujući slabijem rublju koji je amortizovao smanjeni obim prodaje, prihode i niže cijene energenata.

U prva tri mjeseca ove godine neto dobit ruske kompanije dosegla je tako 382 milijarde rubalja (5,9 milijardi dolara). Prema ruskoj novinskoj agenciji Interfax analitičari su u prosjeku prognozirali iznos od 347 milijardi rubalja.

Obim izvoza gasa u Evropu i zapadne zemlje smanjen je 16 posto zbog sankcija Rusiji vezano za rusku upletenost u sukobe u Ukrajini. Uprkos tome, izvozni prihodi Gazproma su skočili 12 posto, na 543 milijarde rubalja. U Gazpromu taj skok objašnjavaju u prvom redu 37 posto višim prosječnim cijenama u rubljima, povezanim najprije s padom vrijednosti rublja.

Troškovi ruske kompanije većinom su iskazani u ruskoj valuti čija je vrijednost u posljednje vrijeme oštro pala dok su prihodi većinom iskazani u dolarima ili evrima, napominje agencija AFP. Tako je slabiji rubalj ublažio nepovoljan uticaj osjetno nižih cijena energije na svjetskim tržištima.

Prošle godine je vrijednost rublja gotovo prepolovljena da bi se ove blago oporavila nakon stabilizacije cijena energije koje su u posljednje vrijeme ponovo počele da padaju, pa je ruska valuta prošle sedmice kliznula na najniži nivo prema dolaru od februara.

Izvor:
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top