Gazprom najavio izgradnju gasovoda Turski tok | Ekonomist

Gazprom najavio izgradnju gasovoda Turski tok

Ruska kompanija najavila je planove početka izgradnje cjevovoda Turski tok kasnije ovog mjeseca.

Ruska kompanija Gazprom predstavila je projekat Turski tok na svjetskoj konferenciji o gasu u Parizu i najavila planove početka izgradnje cjevovoda kasnije ovog mjeseca.

Do 2020. godine planirano je da gasovod dužine 1.090 kilometara isporučuje 63 milijarde kubnih metara gasa godišnje u Tursku, od toga 47 milijardi kubnih metara će biti preusmjeravano za Evropu, prenosi Srna.

Turski tok će ići istom rutom kao i ranije planirani Južni tok, koji je otkazan prošlog decembra, nakon prigovora Evropske unije.

Kako navode dva izvora iz Gazproma, ova kompanija planira da postavi cijevi ispod Crnog mora krajem juna, objavljeno je na internet stranici  The oil and gas year, koji prenosi informacije iz oblasti energetike.

Gazprom, takođe, planira da potroši 5,24 milijarde dolara radi unaprijeđivanja ruskog gasnog sistema, što će biti priprema za postavljanje cijevi.

Gazprom čeka odluku Turske za početak postavljanja cijevi u dužini od 280 kilometara na obali Turske.

Ankara još nije pristala na datum početka izgradnje gasovoda koji je predložio Gazprom.

Turska traži veći popust, iako je već isposlovala 10-procentni popust na gas koji će prolaziti Turskim tokom.

Izvor: Agencije

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top