Gazprom iznenadio Evropsku uniju | Ekonomist

Gazprom iznenadio Evropsku uniju

Evropska unija je zatečena saopštenjem Gazproma da će isporuke ruskog gasa Evropi ići preko planiranog gasovoda kroz Tursku do Grčke, a ne preko Ukrajine, i traži od ruskog giganta da s Evropskom komisijom “razmotri sve mogućnosti snabdijevanja na jugoistoku Evrope”.

Evropska komisija će sada “prije konačne odluke proučiti ekonomsku održivost tog projekta, kao i saglasnost s pravnim odredbama”, saopštili su predstavnici Komisije u Briselu, naglasivši da je ključna bezbjednost isporuka gasa.

Evropski zvaničnici navode da je takođe potrebno da “u svakom slučaju budu poštovane obaveze iz postojećih ugovora o isporukama gasa i da nema razloga da se dovodi u pitanje ugled Gazproma kao pouzdanog isporučioca gasa”.

Bugarski premijer Bojko Borisov je prije nekoliko dana u Briselu istakao veliku štetu Bugarske zbog odustajanja od izgradnje Južnog toka i dobio podršku za izgradnju velikog skladišta gasa kod grada Varne, odakle bi gas iz raznih izvora preko Rumunije i Srbije bio dopreman dalje u Evropu.

Predstavnica za štampu Evropske komisije izjavila je da je potpredsjednik Komisije Maroš Šefćovič bio “iznenađen” kad je od čelnika Gazproma Alexeya Millera u Moskvi čuo da EU mora u roku od nekoliko godina izgraditi nove kapacitete za prenos gasa od grčko-turske granice preko Balkana u Evropu, jer tranzita preko “nepouzdane” Ukrajine više neće biti.

Miller je naglasio da partneri u EU moraju odmah početi izgradnju postrojenja i prenosnih kapaciteta za preuzimanje ruskog gasa s čvorišta na tursko-grčkoj granici, jer “inače te količine gasa mogu naći puteve za druga tržišta”.

Čelnik Gazproma stavio do znanja da će ubuduće Rusija gas Evropi isporučivati na granicama Evropske unije.

 

Izvor: RTS
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top