Gazprom i BASF šire Sejverni tok ?

Ruski gasni gigant Gazprom objavio je da sa njemačkom kompanijom BASF razmatra mogućnost uključenja u projekat proširenja gasovoda Sjeverni tok.

Holandski Shell, njemački E.ON i austrijski OMV su aktuelni Gazpromovi partneri u projektu izgradnje gasovoda od Rusije do Njemačke godišnjeg kapaciteta 55 milijardi kubnih metara, kojim bi se udvostručio kapacitet Sjevernog toka.

Kompanije su potpisale memorandum o razumijevanju o saradnji na tom projektu sredinom juna.

Prema saopštenju, predstavnici ruskog Gazproma sastali su se u utorak u Berlinu s predstavnicima BASF, ali detalji sastanka nijesu navedeni.

Iz Gazproma je odvojeno saopšteno i da su se u Berlinu sastali i s predstavnicima austrijskog OMV i raspravljali o formiranju zajedničke kompanije koja bi u budućnosti upravljala cjevovodom, te o mogućnosti OMV vlasničkog udijela u toj kompaniji.

Iz BASF i OMV nijesu željeli odmah da odgovore na zahtjev za komentarom te informacije.

BASF naftna i gasna grana Wintershall saopštila je u junu da ne namjerava odustati od ulaganja u Rusiji i da želi da proširi poslovanje u toj zemlji uprkos napetim odnosima Moskve i Evrope zbog Ukrajine.

Gazprom je trenutno vlasnik 51 posto udjela u projektu Sjeverni tok 2.

Izvor: SEEbiz

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top