Gasprom prekida ugovor sa Naftogasom | Ekonomist

Gasprom prekida ugovor sa Naftogasom

Gasprom je poslao zvanično obavještenje ukrajinskom Naftogasu o pokretanju raskida ugovora za snabdijevanje i tranzit gasa pred Arbitražnim sudom u Stokholmu.

To je izjavio izvršni direktor Gasproma Aleksej Miler.

On je u petak rekao da je Gasprom primoran da odmah pokrene taj proces, “jer je arbitraža u Stokholmu, vođena dvostrukim standardima, usvojila asimetričnu odluku kada je reč o ugovorima Gasproma sa Naftogasom”, prenosi ruska agencija Tas s.

“Takva odluka predstavlja ozbiljno kršenje interesa strana potpisnica tih ugovora”, izjavio je Miler tada novinarima.

Svoju odluku, kako je dodao, sudije Arbitražnog suda su argumentovale drastičnim pogoršanjem stanja u ukrajinskoj ekonomiji.

“Mi smo kategorički protiv toga da se na naš račun rješavaju ekonomski problemi Ukrajine. U takvoj situaciji, validnost nastavka važenja ugovora nije ekonomski održiva i neprofitabilna je za Gasprom”, poručio je Miler.

Iz Gasproma je prošle nedjelje saopšteno da je Naftogasu vraćena uplata za martovske isporuke gasa i da one neće biti ni realizovane zbog nedosljednosti u aneksu sporazuma sa postojećim ugovorom.

Ranije je Arbitražni sud u Stokholmu presudio da će Gasprom morati da isplati Naftogasu 2,56 milijardi dolara kompenzacije, jer nije isporučio dogovorene količine gasa za tranzit.


 

Izvor: Nova ekonomija

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top