Gasprom hoće i turski Akfel gas | Ekonomist

Gasprom hoće i turski Akfel gas

Moskva — Zavisno preduzeće Gasproma – Gasprom Švajc, podnijelo je prijavu turskoj antimonopolskoj agenciji za kupovinu udjela u trgovinskoj kompaniji Akfel gas.

Kako je prenio ruski list Vjedomosti, prodavci su fizička lica. Obim udjela i vrijednost transakcije nisu navedeni.

Akfel gas se bavi uvozom i veleprodajom prirodnog gasa na tržištu Turske. U avgustu 2012. Akfel gas je sklopio ugovor s Gasprom eksportom o isporuci 2,25 milijardi kubnih metara gasa godišnje. Ugovor s rokom od 30 godina stupio je na snagu početkom 2013. godine.

Gasprom već ima u vlasništvu 71 odsto drugog turskog uvoznika gasa – Bosforus gas. Ta kompanija je 2012. godine sklopila ugovor o isporuci 1,75 milijardi kubnih metara gasa godišnje, a još po jednu milijardu kubika mogu da uvoze Kibar Enerži i Eksim holding. Gasprom na privatne uvoznike prenio šest milijardi kubnih metara gasa godišnje. Ranije je tu količinu uvozila državna kompanija Botas.

Botas je 2005. godine prodao polovinu svog ugovora od osam milijardi kubnih metara, od kojih je 750 miliona dobio Bosforus gas. Taj ugovor važi do 2022. godine. Gasprom je kupio 20 odsto Bosforus gasa za 15,7 milijardi dolara 2012. godione. Strane su se o kupovini dogovorile još 2009. godine, ali je Gasprom tri godine čekao odobrenje turskog regulatora.

Kako navode Vjedomosti, ako kupi Akfel gas, Gasprom će moći da kontroliše 4,75 milijardi kubnih metara godišnje uvoza gasa u Tursku. U 2013. godini Turska je izbila na drugo mjesto, iza Nemačke, među uvoznicima ruskog gasa, jer je uvezla 26,7 milijardi kubika. Od toga je 16 milijardi transportovano gasovodom Plavi tok, a ostalo “zapadnom maršutom preko Ukrajine, Rumunije i Bugarske.

Tranzit preko Turske u budućnosti bi mogao da se poveća, ako se izgradi cjevovod kapaciteta 63 milijardi kubnih metara umjesto Južnog toka. Od tog kapaciteta, samo četvrtina je planirana za tursko tržište, a ostalo će ići na granicu Turske i Grčke gdje će gas moći da kupuju evropski potrošači.

Kupovina još jednog turskog uvoznika omogućiće da Gasprom postane najveći igrač na turskom tržištu gasa poslije Botasa, ukazao je zamjenik direktora Fonda za nacionalnu energetsku bezbjednost Aleksej Grivač.

To je jasan znak Ankare da je spremna da proširi saradnju s Gaspromom, navodi on i dodaje da pristup krajnjem korisniku omogućava Gaspromu da obezbiedi obim izvoza.

 

Izvor: Tanjug

 

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top