Gasprom će obustaviti isporuke gasa Turskoj kroz Rumuniju i Bugarsku | Ekonomist

Gasprom će obustaviti isporuke gasa Turskoj kroz Rumuniju i Bugarsku

“Gasprom“ će sa puštanjem u rad morskog dijela “Turskog toka“ obustaviti isporuke gasa Turskoj kroz Rumuniju i Bugarsku, prema sporazumu između Rusije i Turske.

“Strane polaze od toga da će gas iz Rusije, koji se u Tursku isporučuje sa granice sa Bugarskom, od dana puštanja u rad morskog dijela 1 (prva linija ’Turskog toka‘) biti isporučen preko morskog dijela 1“, navodi se u dokumentu objavljenom na zvaničnom sajtu za pravne informacije.

Do puštanja u rad morskog dijela “Turskog toka“ u ugovore za isporuku gasa iz Rusije u Tursku preko teritorije Bugarske treba staviti izmjene o mjestima isporuke i tehničkim uslovima, navodi se u međudržavnom sporazumu. Promjene neće uticati na komercijalne uslove ugovora o snabdijevanju gasom, navodi se u saopštenju.

Rusija transportuje gas u Tursku preko ”Plavog toka“ i Trans-balkanskog gasovoda preko Ukrajine, Moldavije, Rumunije i Bugarske. Na taj način će isporuka gasa u Tursku preko Trans-balkanskog gasovoda biti prekinuta puštanjem u rad “Turskog toka“, navodi se u sporazumu.

Rusija i Turska su 10. oktobra prošle godine potpisale međudržavni sporazum o projektu „Turski tok“, čije je izvođač „Južni tok transport“.

Dokumentom je predviđena izgradnja dvije linije gasovoda ispod Crnog mora kapaciteta po 15,75 milijardi kubnih metara gasa. Jedna linija predviđena je za isporuku gasa direktno na tursko tržište, a druga za isporuku gasa tranzitom preko Turske u evropske države.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top