Gasovod Turski tok pod znakom pitanja | Ekonomist

Gasovod Turski tok pod znakom pitanja

Šanse za realizaciju projekta Turski tok postaju sve manje realne pošto je iz Makedonije rečeno da će učestvovati u izgradnji gasovoda tek nakon dogovora Rusije i EU.

Izjava Gruevskog ne samo da stavlja pod sumnju perspektive realizacije Turskog toka, već devalvira i ključni argument Moskve da Zapad provocira obojenu revoluciju u toj zemlji zbog odbijanja Gruveskog da se priključi antiruskim sankcijama i zbog podržavanja Turskog toka, ocjenjuje se u komentaru.

Podsjeća se da tokom posjete Beogradu ministar spoljnih poslova Srergej Lavrov “samo što nije direktno optužio Zapad da priprema obojenu revoluciju” u Makedoniji, a da je kasnije u Savjetu federacije izjavio da se “makedonskim događajima dosta grubo upravlja spolja”.

Internet izdanje Vzgljad (Pogled) ocjenjuje da Gruevski, koji je najprije podržao Turski tok, a zatim govori o neophodnosti usaglašavanja sa EU, pravi ustupke Briselu, i ponaša se kao bivši ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič, koji je na kraju izgubio sve.

Ekspert za balkanske zemlje, istoričar Jelena Guskova izjavila je da Gruevski nije potpuno promijenio tačku gledišta o Turskom toku, ali da je “prinuđen da sluša te koji vrše na njega pritisak”.

List Komersant piše da sada mala zemlja, čije mišljenje o gasovodu do sada nikoga nije zanimalo, može da odigra istu ulogu kao i Bugarska za Južni tok. Upravo je zamrzavanje izgradnje bila posljednja kap koja je imala za posljedicu odustajanje od projekta.

Aleksej Grivač iz Fonda za nacionalni energetsku bezbijednost rekao je listu da Rusija teoretski može da zaobiđe Makedoniju ako postavi gasovod odmah iz Grčke u južnu Italiju ili iskoristi projekat Eastring za isporuke gasa do Baumgarten. Ali, smatra on, to je veoma komplikovana mogućnost, prenosi list.

“U toj situaciji, svi izvori Komersanta sumnjaju da će Turski tok uopšte imati kopneni deo van Turske. Većina sagovornika sa gasnog tržišta kako u Evropi, tako i u Rusiji, smatra da će se Gasprom u najboljem slučaju ograničiti na postavljanje dva kraka gasovoda kroz Crno more”, piše Komersant.

Izvor: Beta
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top