Gasovod Sjeverni tok bi mogao previše da košta | Ekonomist

Gasovod Sjeverni tok bi mogao previše da košta

 Ruski Gazprom bi zbog finansiranja izgradnje gasovoda Sjeverni tok 2 mogao zapasti u finansijske probleme koji bi ga mogli dovesti do bankrota, prenosi ruski list Gazeta ocjene su analitičara.

Fitch Ratings ocjenjuje da bi Gazprom u slučaju direktnog finansiranja tog projekta mogao znatno da poveća svoju zaduženost. Fitch smatra i da će prikupljanje novca za Sjeverni tok 2 biti puno teže nego za Sjeverni tok, jer sankcije Zapada prema Rusiji uvelike komplikuju potragu za novcem čak i kompanijama koje nisu izravno pod sankcijskim režimom. Ne bude li projektno finansiranje dostupno, kompanija može sama da pokuša da osigura sredstva za svoj dio troškova gradnje, ali to bi u trenutnim okolnostima bilo složeno i skupo, upozorava Fitch. Dodaje i kako se projekt razvija u uslovima slabe potražnje za gasom u Evropi i pada njegove cijene.

Gazpromova prodaja je na evropskim tržištima u prvom polugodištu pala u odnosu na isto lanjsko razdoblje za sedam posto, na 80 milijardi kubika, a u isto vrijeme je cijena gasa u Evropi pala za 26 posto, podsjeća Fitch. Ta agencija očekuje i dalji pad cijene za 15 posto u odnosu na sadašnji nivo, bez obzira na predviđanja prema kojima će obim prodaje Gazproma u Evropi ostati stabilan.

Sve to skupa, uz istovremenu gradnju gasovoda Sibirska snaga namijenjenog izvozu ruskog gasa u Kinu, može Gasprom dovesti do bankrota, smatra čelnik East European Gas Analysisa Mihail Korčemkin.

– U državnom proračunu neće biti novca za sufinansiranje, a i teško da će se vlada odlučiti na značajnije povećanje cijene gasa za domaće potrošače.

Dodaje da bi najjeftinije rješenje za dostavu ruskog gasa Evropi i povećanje količina uz isključenje Ukrajine, bio gasovod kroz Bjelorusiju i Poljsku, do Slovačke. Pritom ističe da Gazpromovi evropski partneri ne bi bili izloženi riziku, jer bi u svakom trenutku mogli izaći iz projekta uz potpunu nadoknadu troškova.

Gazeta napominje da problemi Sjevernog toka 2 nisu samo finansijski, nego i politički, jer su protiv njega snažno istupile Slovačka i Ukrajina, strahujući od gubitka tranzitnih prihoda.

Projekt Sjeverni tok 2 predviđa polaganje gasovoda, kapaciteta 55 milijardi prostornih metara godišnje, dnom Baltika do njemačke obale. Trasa novih dviju cijevi slična je postojećem gasovodu Sjeverni tok čiji je kapacitet takođe 55 milijardi kubika. Čelnik Gazprom Aleksej Miller ranije je izjavio da će cijena polaganja dviju novih cijevi Sjevernog toka dosegnuti 9,9 milijardi dolara.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top