Gasni monopol Rusije ruše ujedinjene zemlje | Ekonomist

Gasni monopol Rusije ruše ujedinjene zemlje

Sporazum o izgradnji gasovoda koji će spojiti Litvaniju s Poljskom i okončati zavisnost pribaltičkih zemalja od jednog isporučioca Rusije, potpisan je u Briselu

Vlade Poljske, Litvanije, Letonije i Estonije, kao i EK postigle su sporazum o izgradnji gasovoda koji bi trebalo da počne da radi početkom 2020. godine, navedeno je u saopštenju Evropske komisije (EK).

Kako prenose Ria novosti, gasovod se u saopštenju pominje pod nazivom GIPL. Gasovod će biti reverzibilan, dužine 534 kilometara, od kojih 357 kilometara na teritoriji Poljske, a 177 na teritoriji Litvanije.

Početni kapacitet iz Poljske u Litvaniju će biti 2,4 milijarde kubnih metara godišnje, a iz Litvanije u Poljsku milijardu kubnih metara godišnje.

Sporazum daje mogućnost da se počnu građevinski radovi sa ciljem da se gasovod završi do decembra 2019. godine, precizira se u saopštenju. Ukupna vrijednost izgradnje gasovoda biće 558 miliona evra.

Prošlog mjeseca predstavnici vlasti Estonjie, Letonije, Litvanije, Poljske, Evropske komisije, kao i “promoteri projekta” Amber Grid (Litvanija) i Gas-sistem (Poljska) usaglasili su finansijsku strukturu projekta, saopštila je EK. Ona je posrednik u tom sporazumu i investirala je u projekat 300 miliona evra, rekao je predsjednik EK Žan Klod Junker.

“Ovo je prvi infrastrukturni projekat u oblasti energetike koji će sjediniti baltičke zemlje s evropskim tržištem. Okončali smo energetsku izolaciju baltičkih zemalja i dugotrajnu zavisnost od jednog isporučioca (Rusije)”, istakao je Junker na pres konferenciji posle potpisivanja sporazuma.

“Te investicije će donijeti dividende u vidu slobodnog protoka enertije u Evropi. To nam je neophodno radi sigurnosti isporuka, za diversifikaciju izvora dobijanja energije”, rekao je šef EK.

Izvor: tanjug

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top