G20 o slobodnoj trgovini i otvorenim tržištima | Ekonomist

G20 o slobodnoj trgovini i otvorenim tržištima

Ministri finansija iz 20 vodećih ekonomija svijeta okupljaju se danas u Njemačkoj, u trenutku kada raste bojazan od mogućeg izbijanja trgovinskog rata zbog politike američkog predsjednika Donalda Trampa “Amerika na prvom mestu”.

Uoči sastanka Grupe 20, njemačka kancelarka Angela Merkel i kineski predsjednik Si Đinping izdali su zajedničko saopštenje, navodeći da će se “zajedničkim snagama boriti za slobodnu trgovinu i otvorena tržišta”, prenosi agencija Frans pres.

Osim o slobodnoj trgovini, ministri finansija iz G20 će u njemačkom gradu Baden-Badenu razgovarati i o dugoročnoj zabrani manipulacija deviznim kursevima radi sticanja ekonomske prednosti, kao i o načinima za jačanje globalne ekonomije i otvaranje novih radnih mjesta.

U ime SAD će govoriti američki ministar finansija Stiven Mnušin, koji će imati priliku da razjasni poziciju SAD po pitanju trgovine.

On je u četvrtak, poslije razgovora sa njemačkim ministrom finansija Volfgangom Šojbleom, rekao da Vašington ne želi trgovinske ratove sa drugim ekonomskim silama.

“Naša želja je da, kada postoje neravnoteže u trgovinskim odnosima, pokušamo da ih riješimo”, rekao je on nakon sastanka sa kolegom u Berlinu.

Ministri finansija bi sjutra trebalo da izdaju zajedničko saopštenje, nakon što su u prošlogodišnjem istakli da se protive “svakoj vrsti protekcionizma”.

 

Izvor: Tanjug

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top