FZD: Deponentima Atlas banke isplaćeno 47,6 miliona eura

Deponentima Atlas banke u stečaju do sada je isplaćeno 47,6 miliona eura ili 53 odsto garantovanih depozita, saopšteno je iz Fonda za zaštitu depozita (FZD).

Iz FZD-a su kazali da je do četvrtka isplaćeno 5,98 hiljada deponenata.

Isplata garantovanih depozita deponentima Atlas banke u stečaju počela je 24. aprila.

“Tokom šest dana aprila isplaćeno je 34,9 miliona eura za 4,19 hiljada deponenata“, navodi se u saopštenju.

Iz FZD-a su rekli da se isplata i tokom maja realizuje bez većih problema na 75 isplatnih mjesta banaka određenih za isplatu na teritoriji Crne Gore. Isplatu je moguće obaviti na šalterima Crnogorske komercijalne (CKB), Hipotekarne, NLB i Societe generale banke.

– Deponenti su, nakon početnog “pritiska” na banke, kada je u prvom danu isplaćeno 15,4 miliona EUR za 1,8 hiljada deponenata, stekli povjerenje u Fond. Shvatili su da je njihov garantovani depozit siguran i da ga mogu preuzeti u bilo koje vrijeme – rekli su iz FZD-a.

Istovremeno, povjerenje deponenata u banke je dodatno ojačano, jer oni odlučuju da svoje depozite ponovo ostavljaju na računima kod banaka isplatioca ili drugih banaka po svom izboru.

– Osnovni problem koji se javio tokom isplate garantovanih depozita predstavlja identifikacija deponenata. Naime, veliki broj deponenata je promijenio lična dokumenta, a da o tom nije obavijestio Atlas banku, što je bila obaveza deponenata – objasnili su iz Fonda.

Kako je baza deponenata formirana prema dostupnim podacima o deponentima, prilikom preuzimanja garantovanog depozita, banke isplatioci ne mogu utvrditi identitet deponenta, jer su u bazi Atlas banke registrovani sa drugim dokumentom.

– Ovim putem obavještavamo deponente Atlas banke u stečaju da, ukoliko su svoja identifikaciona dokumenta promijenili prije uvođenja ili u toku stečaja, da prilikom dolaska u banku moraju prezentovati kako važeći, tako i stari identifikacioni dokument, kako bi mogli biti isplaćeni – precizira se u saopštenju.

Iz Fonda su objasnili da ukoliko deponenti nemaju stari identifikacioni dokument, potrebno je da se obrate stečajnom upravniku Atlas banke u stečaju, kako bi dobili potvrdu da se radi o istom deponentu koji ima depozit u toj banci i sa takvom potvrdom mogu preuzeti garantovani depozit.

– Takođe, deponentima Invest banke Montenegro (IBM) u stečaju isplaćeno je 17,2 miliona eura ili 77 odsto ukupne obaveze koju Fond ima po osnovu garantovanih depozita – naveli su iz FZD-a.

Fond će, zajedno sa izabranim bankama isplatiocima, brzo i efikasno obavljati isplatu garantovanih depozita.

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top