Funta na najvišem nivou od početka oktobra | Ekonomist

Funta na najvišem nivou od početka oktobra

Rast funte ukazuje da će izlazak Velike Britanije iz Evropske unije biti lakši nego što su mnogi strahovali, ocjenjuje agencija Asošijetid pres

Ovaj skok britanska valuta je zabilježila nakon što je britanska premijerka Tereza Mej neočekivano tražila vanredne parlamentarne izbore.

Mada vanredni izbori povećavaju neizvjesnost na kraći rok, trgovci misle da bi očekivana ubjedljiva pobjeda Konzervativne partije mogla pomoći njenoj liderki i premijerki u suočavanju s kritičarima i iz redova torijevaca i iz redova opozicije.

S jučerašnjim rastom od preko dva odsto prema dolaru, funta je na najvišem nivou od početka oktobra.

Na osnovnu prvobitnih reakcija, investitori su uvjereni da će Mej dobiti solidnu većinu u parlamentu što će joj ojačati poziciju u pregovorima o Bregzitu s preostalih 27 članica EU, ali i prema dijelu Konzervativne partije koji traži potpuni, takozvani “tvrdi” Bregzit, navodi AP.

Neke ankete konzervativcima daju 20 odsto prednosti nad opozicionom Laburističkom partijom, što bi premijerki moglo da donese više od 100 poslanika u odnosu na laburiste, dok je sada razlika 17.

Takozvani “tvrdi Bregzit” bi podrazumevao potpuni raskid s EU i isključenje iz zajedničkog tržišta, što je brinulo mnoge britanske kompanije kojima je EU najveće izvozno tržište.

Mogućnost da Velika Britanija zadrži neki pristup tržištu EU ojačala je funtu, ali je istovremeno oborila akcije velikih britanskih kompanija koje su profitirale na slaboj funti, pa je glavni londonski berzanski indeks FTSE 100 juče imao pad od 2,5 odsto, najveći od dana posle referenduma na kome je izglasan Bregzit.

Funta je sa oko 1,5 dolara prije godinu dana posle referenduma pala na 32-godišnji minimum od 1,2 dolara, mada je posle ojačala, a juče je vrijedjela 1,2876 dolara.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top