Fudbal pokreće privredu | Ekonomist

Fudbal pokreće privredu

Doha — Privreda Katara je prošle godine porasla više od šest odsto, zahvaljujući ulaganjima u velike građevinske projekte uoči Svjetskog prvenstva u fudbalu 2022.

Uprkos bojazni od pada cijena nafte, ova naftom bogata država iz Persijskog zaliva je prošle godine ostvarila rast od 6,2 odsto, prema podacima katarskog ministarstva za prostorno planiranje i statistiku, prenijela je agencija Frans pres.

“Snažan privredni rast je dokaz otpornosti katarske privrede i njene sposobnosti da podnese negativne efekte pada cijena nafte”, navodi se u saopštenju Narodne banke Katara, i dodaje da je ključni pokretač prošlogodišnjeg rasta bio sektor građevinarsta, koji je porastao za 18 odsto.

Uoči Svjetskog prvenstva u fudbalu 2022. godine, Katar je počeo ogromnu infrastrukturnu potrošnju u iznosu od 200 milijardi dolara (190 milijardi eura), a među vodećim projektima vlasti Katara su odobrile plan izgradnje željezničke mreže, gradnju metroa u Dohi i izradnju nove luke.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top