Frankfurt je u žiži bankarskog sektora | Ekonomist

Frankfurt je u žiži bankarskog sektora

Očekivana masovna selidba bankara iz Britanije zbog Bregzita mogla bi u naredne četiri godine da donese do 100.000 novih radnih mjesta na području Frankfurta.

Ovo istraživanje je naručila organizacija Frankfurt Main Finance, a vremenski se poklopilo s vodećom pozicijom Frankfurta na početku nadmetanja za plodove Bregzita.

Autori istraživanja iz škole Menadžmenta navode kako se očekuje da će britanska referendumska odluka o izlasku iz EU obezbijediti Frankfurtu 10.000 novih radnih mjesta u bankarskom sektoru, što će imati i efekte na ostale sektore.

“Novi radnici banaka povećaće potražnju za stambenim prostorom, infrastrukturom, prevozom, obrazovanjem, zdravstvenom njegom, potrošačkom robom, hranom i tako dalje”, kažu istraživači sa nemačke visokoškolske institucije.

Polazeći od očekivanja da će inicijalni ‘šok zbog Bregzita’ donijeti 10.000 hiljada bankarskih poslova, i pretpostavljajući da će stope privrednog rasta ostati stabilne, računica je da će samo u gradu Frankfurtu biti stvoreno još 21.300 novih radnih mjesta van bankarskog sektora.

Mnoge finansijske kompanije sa sjedištem u Velikoj Britaniji razmatraju preseljenje određenih poslova u gradove u evrozoni s obzirom da rizikuju gubitak dozvola za poslovanje s klijentima u EU, u trenutku kada Britanija u martu 2019. definitvno napusti Uniju.


 

Izvor: Tportal

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top