Francuzi vratili novac za brodove Mistrale | Ekonomist

Francuzi vratili novac za brodove Mistrale

Francuska je vratila Rusiji sav novac za neisporučivanje “mistrala“, a suma iznosi 900 miliona evra. Prodaja brodova je neizvjesna dok Francuska ne navede kupca.

Pariz je juče zvanično objavio da je Moskvi uplatio sredstva za neisporučivanje “mistrala“, rekavši da je u pitanju suma manja od milijardu evra.

“Francuska je vratila Rusiji sav novac za ’mistrale‘. Ova suma iznosi 900 miliona evra. Rusija je u trenutku raskida ugovora za ’mistrale‘ već bila platila 800 miliona evra“, rekao je visoki zvaničnik Federalne službe za vojno-tehničku saradnju Rusije.

Prema njegovim riječima, razlika u sumi je nastala kao kompenzacija za novac kojim su plaćeni konstruktorski rad izrade palubnog helikoptera K-52K, održavanje specijalnog kursa obuke za upravljanje “mistralima“ i izgradnja specijalne luke za baziranje brodova u Vladivostoku.

On je naveo i da je ruska strana nije dala odobrenje za preprodaju brodova tipa “mistral“ trećoj strani, sve dok Francuska ne navede konkretnog kupca.

Kao mogući kupac nosača helikoptera pominje se Egipat koji nastoji da poveća svoju vojnu moć zbog dvogodišnjih nemira širom Sueckog kanala i Sinajskog poluostrva, ali i zbog straha da će se libijska kriza prenijeti i na tu zemlju.

Izvor: Sputnik, B92

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top